Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >> Ιστορία του Φωτός >> Οι δύο φύσεις >> To φως ως κύμα

To φως ως κύμα

wavelength Μιλώντας για κύματα και σωματίδια είναι απαραίτητο να γίνει μια προσπάθεια να οριστούν αυτές οι έννοιες έστω και σε αδρές γραμμές. Να δούμε δηλαδή τα χαρακτηριστικά τους για να κατανοήσουμε πως κινούνταν η σκέψη των επιστημόνων στο παρελθόν.

Το American Heritage Dictionary περιγράφει ένα κύμα ως: μία διαταραχή ή μια ταλάντευση, η οποία διαδίδεται από σημείο σε σημείο σε ένα μέσο ή στο κενό.

Συνεπώς, αν ρίξουμε μια πέτρα μέσα στο νερό μιας λίμνης, τότε θα δούμε μια σειρά κύκλων, που θα ανοίγουν όλο και περισσότερο, όσο περνάει ο χρόνος και θα μεταδίδονται με μια ορισμένη ταχύτητα. Μία μεγαλύτερη πέτρα θα προκαλέσει ακόμα πιο έντονους κυματισμούς κ.ο.κ.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά ορίζονται με συγκεκριμένα ονόματα, που ως γνωστόν είναι:

H ταχύτητα φάσης και η ταχύτητα ομάδας

Για τα σωματίδια τα πράγματα είναι πιο απλά. Ένα σωματίδιο χαρακτηρίζεται απ' τη μάζα του κι από άλλα μετρούμενα χαρακτηριστικά (για παράδειγμα το φορτίο του). Η καθημερινή εμπειρία μας βεβαιώνει ότι τα σωματίδια και τα κύματα συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά. Για παράδειγμα δύο άνθρωποι που στέκονται δεξιά κι αριστερά ενός τοίχου κι ο ένας απ' τους δύο πετάξει ένα μπαλάκι (σώμα) προς τον άλλο, τότε το μπαλάκι θα χτυπήσει στον τοίχο, ενώ, αν μιλήσει ο ένας στον άλλο, η φωνή (κύμα) του θα ακουστεί. Τα κύματα, λοιπόν έχουν την ιδιότητα να παρακάμπτουν τα εμπόδια (μέχρι κάποιου σημείου βέβαια), ενώ τα σωματίδια δεν μπορούν.

Οι παραπάνω σκέψεις για τα ηχητικά κύματα είναι γνωστές. Αλλά, αν το φως είναι κύμα, γιατί δε συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο;

Σχετικοί Σύνδεσμοι (εξωτερικές σελίδες)