Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >> Ιστορία του Φωτός >> Galileo

Galileo Galilei

galileoH ανθρωπότητα δε γνώρισε πολλούς επιστήμονες με την τόσο εύφορη σκέψη ενός ανθρώπου όπως ο Galileo. Σε αυτόν χρωστάμε τις παρούσες ιδέες μας για την κίνηση, την ταχύτητα και την επιτάχυνση. Επίσης ανακάλυψε το πρώτο ακριβές ρολόι με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου του και των παρατηρήσεών του και με δυο λόγια κατασκεύασε μια ολόκληρη δομή σκέψης στη φυσική. Είναι γνωστό ότι όλη αυτή η δουλειά δεν έγινε δίχως κόπο και πόνο. Ο Galileo δικάστηκε απ' την Ιερά Εξέταση κι απαρνήθηκε τις κοπερνίκειες ιδέες του για το σύμπαν.

Ήταν ένας φιλόσοφος της επιστήμης και πίστευε στους Πυθαγόρειους, με την έννοια ότι το σύμπαν θα μπορούσε να περιγραφεί απ' τα μαθηματικά. Πίστευε πολύ στο ότι μια θεωρία θα έπρεπε να δοκιμαστεί από πολλά πειράματα για να κατοχυρωθεί.

Η σχετικότητα του Galileo ήταν ένα σπουδαίο κομμάτι της δουλειάς του. Μίλησε για το ότι η ταχύτητα δεν είναι απόλυτη, αλλά εξαρτάται απ' τα συστήματα αναφοράς, απ' τα οποία μετριέται. Η σύλληψη της ιδέας του συστήματος αναφοράς ήταν πρωτοποριακή. Η σχετικότητα του Galileo προέβλεψε ότι τα σώματα κινούνται με σταθερή ταχύτητα και σε ευθεία, αν δεν ασκηθεί πάνω τους καμία δύναμη. Αν κι αυτό ήταν κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με την καθημερινή εμπειρία, ο Galileo αντιλήφθηκε και το ρόλο της τριβής. Κάνοντας πάρα πολλά πειράματα βεβαιώθηκε για την αλήθεια των σκέψεών του και μπόρεσε να ξεπεράσει τις παγιωμένες για αιώνες ιδέες του Αριστοτέλη.

O Galileo στο θέατρο

Η μεγάλη του συνεισφορά ήταν στη μηχανική. Εδώ θα δούμε το κομμάτι της σκέψης του σε σχέση με το φως.

Σχετικοί Σύνδεσμοι (εξωτερικές σελίδες)