Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >> Ιστορία του Φωτός >> Οι δύο φύσεις >> To φως ως σωματίδιο

To φως ως σωματίδιο

NewtonΕρευνώντας το χρώμα ο Newton κατάφερε να μιλήσει για το φως γενικά και τελικά να δώσει τη δική του εξήγηση για τη φύση του. Η φύση αυτή δεν ήταν άλλη από τη σωματιδιακή.Το χρώμα των πραγμάτων είναι γεγονός ότι απασχολούσε την επιστημονική σκέψη για αιώνες, τις περισσότερες φορές μέσα σε ένα αδιόρατο πλαίσιο, με την έννοια ότι δεν μπορούσαν οι επιστήμονες να ψάξουν κάπου συγκεκριμένα για να εξηγήσουν τα χρώματα. Από τον Αριστοτέλη και μετά, όλοι οι επιστήμονες πίστευαν ότι το φως ήταν μια ξεχωριστή οντότητα, αλλά δεν μπορούσαν να προχωρήσουν παραπέρα.

Το φως του ήλιου είναι «λευκό». Αφού περάσει μέσα από το πρίσμα, παίρνουμε όλα τα χρώματα που έχουν προκύψει απ' την ανάλυση του ηλιακού φωτός. Και την ίδια ανάλυση την κάνει και μόνη της η φύση, μετά τη βροχή με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Αξίζει να σημειωθεί και η βιβλική θεωρία του φαινομένου, ότι δηλαδή το ουράνιο τόξο είναι η υπογραφή του Θεού σε ένα συμβόλαιο με τους ανθρώπους. Ο Newton έδωσε την εξήγησή του και στο ουράνιο τόξο: Κάθε ένα από τα χρώματα που βλέπουμε περιέχονται στο λευκό φως. Όλα μαζί διασχίζουν το διαπλανητικό χώρο και στη συνέχεια τη γήινη ατμόσφαιρα, αφού ξεκινήσουν απ΄τον ήλιο και φτάνουν στα μάτια μας.

Ας πούμε ότι το φως αποτελείται από διαφορετικά σωματίδια, καθένα απ' τα οποία ανήκει στο δικό του χρώμα. Το πείραμα με το πρίσμα δεν κάνει τίποτε άλλο απ' το να διαχωρίζει τα σωματίδια αυτά ανάλογα με το χρώμα στο οποίο ανήκουν, σύμφωνα με το φαινόμενο της διάθλασης.

Ο Νewton περιγράφει το "παιχνίδι" του με το πρίσμα

prism Ας πούμε ότι η διάθλαση εδώ, δεν είναι παρά κάποια δύναμη, η οποία μπορεί να κάνει τα σωματίδια των διαφόρων χρωμάτων να ακολουθήσουν διαφορετική τροχιά, ώστε τελικά να δούμε το κέθε χρώμα ξεχωριστά. Στην περίπτωση, τώρα, του ουράνιου τόξου, το ρόλο του πρίσματος τον παίζουν τα σταγονίδια της βροχής.

Έτσι προέκυψε η έννοια του ηλιακού φάσματος ή ακόμη πιο σωστά του ορατού φάσματος. Η ανάλυση του λευκού φωτός στις συνιστώσες του, δηλαδή στα διάφορα χρώματα λεγόταν σκεδασμός.

Σχετικοί Σύνδεσμοι (εξωτερικές σελίδες)