Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >> Ιστορία του Φωτός >> Αρχαία Φιλοσοφία >> Πυθαγόριοι

Πυθαγόρειοι

pythagoreans universeΠερίπου πέντε αιώνες πριν τη γέννηση του Χριστού, η σχολή που δημιουργήθηκε από τον Πυθαγόρα, φιλόσοφο, μαθηματικό και αστρονόμο άκμασε στη Σάμο.

Οι Πυθαγόρειοι πίστευαν, αν και δεν κατάφεραν ποτέ να αποδείξουν ότι το σύμπαν θα μπορούσε να κατανοηθεί με τη βοήθεια των αριθμών. Αυτή η πίστη προέκυπτε απ' το γεγονός ότι με τη βοήθεια των αριθμών μπορούσε να κατανοηθεί η μουσική, η αστρονομία και τα μαθηματικά, φυσικά.

Έτσι το σημείο αντιπροσωπευόταν απ' τον αριθμό 1, μία ευθεία απ' το 2, μια επιφάνεια απ' το 3 και ένα στερεό απ' το 4. Το άθροισμά τους, 10 ήταν ιερό και παντοδύναμο.

pythagoras Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος έκανε κι αυτός σκέψεις βασισμένες στη λογική, θεωρώντας ότι η γη είναι σφαιρική κι ότι όλα τα ουράνια σώματα, επίσης σφαιρικά, περιστρέφονταν μαζί με τη γη γύρω από μία αόρατη φωτιά, η οποία δεν ήταν ο ήλιος. Ο ήλιος περιστρέφονταν κι αυτός γύρω από αυτήν τη φωτιά. Συνολικά υπήρχαν 10 ουράνια σώματα, που περιστρέφονταν, συμπεριλαμβανομένης και μίας «αντί-γης», η παρουσία της οποίας εξηγούσε κάποιες εκλείψεις και συμπλήρωνε τον ιερό αριθμό 10. Η ιδέα του Πυθαγόρα κράτησε για 2000 χρόνια και ήταν το πρώτο σύστημα, στο οποίο ουράνια σώματα περιστρέφονται σε κύκλους γύρω από ένα άλλο ουράνιο σώμα.

Γνωρίζετε ότι...

Σχετικοί Σύνδεσμοι (εξωτερικές σελίδες)