Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >> Ιστορία του Φωτός >> Αρχαία Φιλοσοφία >> Αριστοτέλης

Αριστοτέλης

aristotleΟ Αριστοτέλης, όχι με την κοσμολογία του (η οποία πρότεινε ένα γεωκεντρικό σύστημα), αλλά συνολικά με τη σκέψη του ήταν ένας απ' τους κυριότερος ανθρώπους, που επηρέασαν βαθιά την επιστήμη για αιώνες ολόκληρους. Το μυαλό του, με συνεχή ερωτήματα, απασχολήθηκε με της τεχνικές της λογικής, της εκλογίκευσης των πραγμάτων, με τρόπο που το Όργανον, το «εγχειρίδιό» του ήταν (κι ακόμα είναι μερικές φορές) η κύρια πηγή μελέτης για τους επιστήμονες.

Πίστευε κι αυτός ότι τα πάντα συνθέτονταν από τέσσερα στοιχεία, τη γη, το νερό, τον αέρα και τη φωτιά. Τα στοιχεία αυτά μετακινούνται προς τα κάτω και προς τα πάνω, με τη φωτιά να είναι το πιο ελαφρύ και τη γη το πιο βαρύ. Τα διάφορα αντικείμενα σχηματίζονται και με τα τέσσερα αυτά στοιχεία κι η υφή τους καθορίζεται απ' το πιο απ' τα τέσσερα κυριαρχεί. Αλλά επειδή, στην κατασκευή των διαφόρων αντικειμένων ή έμβιων όντων τα τέσσερα αυτά στοιχεία δε βρίσκονται εκεί που ανήκουν (π.χ. σε ένα σκουλίκι το «ποσοστό» της φωτιάς, που του αναλογεί, όσο μικρό κι αν είναι, δε βρίσκεται ψηλά, αλλά στη γη) όλα τα πράγματα είναι ατελή.

Αριστοτέλης και Μεσαίωνας

aristotles's universe Το σύμπαν του Αριστοτέλη παρέμενε αναλλοίωτο απ' την πρώτη στιγμή της γέννησής του. Η γη ήταν σφαιρική και το κέντρο του, η οποία γη περιβαλλόταν απ' όλους τους πλανήτες και τους αστέρες. Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι υπάρχει μία φυσική κίνηση για όλα τα πράγματα κι αυτή ήταν η κυκλική κίνηση. Η ατέλεια των διαφόρων πραγμάτων είχα ως συνέπεια τη μη κυκλική κίνησή τους. Οι πλανήτες, όμως, οι αστέρες, γενικά, τα ουράνια σώματα δεν ήταν ατελή. Απ' τη στιγμή που βρίσκονταν στον ουρανό, ήταν κατασκευασμένα από κάποιο ανώτερο υλικό, που τα έκανε τέλεια και συνεπώς μπορούσαν κινηθούν κυκλικά. Η Γη όμως δεν ήταν τέλεια, όπως οι άλλοι πλανήτες, αλλά παρ' όλα αυτά έμενε ακίνητη. Το ποιος έβαλε σε «λειτουργία» όλο αυτό το κατασκεύασμα, κατά τον Αριστοτέλη, είναι ένα σημείο αναφοράς κι απορίας, καθώς ονομάζεται «αυτός που έβαλε στην αρχή τα πράγματα σε κίνηση», αλλά δε δίνονται περισσότερες διευκρινήσεις.

Σχετικοί Σύνδεσμοι (εξωτερικές σελίδες)