logo

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >> Εγκυκλοπαίδεια του Φωτός >> Πόλωση του φωτός

Πόλωση του φωτός

PolarizationΤο φως του ήλιου, αλλά και σχεδόν κάθε άλλη πηγή φωτός εκπέμεπει κύματα φωτός. Σε αυτά τα κύματα το διάνυσμα της Έντασης του Ηλεκτρικού Πεδίου είναι πάντοτε κάθετο στη διεύθυνση διάδοσης. Όταν στην πορεία του κύματος του φωτός παρεμβάλλεται ένα φίλτρο (polarizer 1), όπως στο διπλανό σχήμα, τότε λέμε ότι το φως πολώνεται σε σχέση με τη διεύθυνση της διάδοσης. Το διάνυσμα της Έντασης του Ηλεκτρικού Πεδίου συνεχίζει να είναι κάθετο στη διεύθυνση διάδοσης του κύματος.

Πριν το φυσικό φως συναντήσει το πρώτο φίλτρο, το διάνυσμα της Έντασης του Ηλεκτρικού Πεδίου είναι ελεύθερο να κινηθεί σε οποιαδήποτε διεύθυνση. Μετά όμως τη συνάντηση του φωτός με το φίλτρο, το διάνυσμα της Έντασης είναι αναγκασμένο να ακολουθεί μια συγκεκριμένη διεύθυνση, καθώς το φίλτρο απορροφά όλες τις δέσμες φωτός που δεν μπορούν να διέλθουν από τη σχισμή του. Όταν το φως συναντήσει και το δευετρο φίλτρο μπλοκάρεται.

Water on RoadΤο φυσικό φως μπορεί να πολωθεί ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις ανάκλασης, αν και γενικά τα σώματα που ανακλούν το φως δεν μπορούν να θεωρηθούν καλοί πολωτές. Καλοί πολωτές του φωτός μπορούν να θεωρηθούν κάποια διαφανή σώματα, ανάλογα με τις οπτικές τους ιδιότητες φυσικά.

Μία ζεστή ημέρα με το αυτοκίνητο στην άσφαλτο μπορούμε να παρατηρήσουμε την πόλωση του φωτός. Το ανακλώμενο από την άσφαλτο φως εν μέρει πολώνεται με το διάνυσμα της Έντασης του Ηλεκτρικού Πεδίου να είναι παράλληλο στο έδαφος.

Εφαρμογές

Σήμερα, μία από τις πιο κοινές χρήσης της πόλωσης του φωτός είναι liquid crystal display (LCD) εφαρμογές, δηλαδή εφαρμογές που βασίζονται στους υγρούς κρυστάλλους. Τέτοιες είναι ρολόγια χειρός κι επιτραπέζια, οθόνες υπολογιστών κ.λπ. Αυτές οι συσκευές βασίζονται στην αλληλεπίδραση κρυσταλλικών μορίων με συγκεκριμένο καμπυλωτό σχήμα με ένα ηλεκτρικό πεδίο και πολωμένου φωτός. Δε θα αναλύσουμε τη λειτουργία των συσκευών αυτών στην παρούσα ενότητα, καθώς αυτή η ανάλυση ξεφεύγει των σκοπών της σελίδας. Η πόλωση του φωτός είναι ένα φαινόμενο που χρησιμοποιείται πολύ και στα μικροσκόπια.

Οι περισσότερες πηγές φωτός εκπέμπουν σε ένα μεγάλο πλάτος μηκών κύματος. Ωστόσο μας είναι απαραίτητο πολλές φορές να παίρνουμε φως με μήκος κύματος συγκεκριμένο ή σε συγκεκριμένο πλάτος. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω κάποιων φίλτρων, τα οποία έχουν την ικανότητα να απορροφούν ή να ανακλούν συγκεκριμένα μήκη κύματος.

Τα χρωματικά αυτά φίλτρα συνήθως κατασκευάζονται από χρωματισμένα γυαλιά, πλαστικά ή ζελατίνες μετά από κατάλληλη χρωματική επεξεργασία. Οι δύο πιο γνωστοί τύποι τέτοιων φίλτρων ή απορροφούν όπως ειπώθηκε πριν, κάποια μήκη κύματος ή απομακρύνουν τα μήκη κύματος που δε θέλουμε ανακλώντας τα. Η χρήση των φίλτρων αυτών είναι διαδεδομένη σε πολλά φωτογραφικά εφέ και φυσικά στον κινηματογράφο.