logo

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >> Εγκυκλοπαίδεια του Φωτός >> Συμβολή του φωτός

Συμβολή του φωτός

BubbleΈνα από τα χαρακτηριστικά των κυμάτων φωτός είναι το γεγονός ότι κάτω υπό ορισμένες συνθήκες μπορούν να συμβάλλουν, ή με πιο απλά λόγια, το ένα να "ανακατευθεί" με το άλλο. Μάλιστα το φαινόμενο αυτό το συναντάμε όλοι που και που, χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε τι το προκαλεί. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι μερικές σταγόνες λαδιού μηχανής σε νερό. Ένα άλλο παράδειγμα φαίνεται στην πρακάτω εικόνα. Τα κοχύλια με την επιφάνειά τους ελαφρώς επεξεργασμένη ανακλά όμορφα χρώματα όταν φωτιστεί απο μια πηγή φυσικού ή τεχνητού φωτός.

Αυτή η δυναμική αλληλεπίδραση προκύπτει από την ταυτόχρονη ανάκλαση του φωτός από την εσωτερική κι εξωτερική πλευρά της μπουρμπουλήθρας. Οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά η μία στην άλλη με αποτέλεσμα το φως που ανακλάται από την εσωτερική πλευρά συμβάλλει (δηλαδή αλληλεπιδρά) θετικά κι αρνητικά με το φως που ανακλάται από την εξωτερική επιφάνεια. Τι ανακλώμενο εσωτερικά φως έχει να ταξιδέψει μεγαλύτερη διαδρομή από το ανακλώμενο εξωτερικά μέχρι να φτάσει στα μάτια μας. Όταν το ανακλώμενο εσωτερικά και το ανακλώμενο εξωτερικά φως συναντηθούν μειώνουν ή αυξάνουν το λευκό φως, καθώς έχουμε αρνητική ή θετική συμβολή. Αν όλα αυτά φαίνονται κάπως μπερδεμένα, αρκεί να κρατήσουμε ότι η θετική ή αρνητική συμβολή επιδρά στο χρώμα του φωτός που φτάνει στα μάτια μας.

Destructive InterferenceΑς προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πως γίνεται αυτή η θετική ή αρνητική συμβολή για την οποία μιλάμε. Υποθέτουμε ότι δύο κύματα φωτός ξεκινάνε από την ίδια πηγή και κατευθύνονται προς την τη διεύθυνση D, όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχήμα. Στο σχήμα φαίνεται επίσης και η ταλάντωση των κυμάτων C, η οποία είναι κάθετη στη διεύθυνση κίνησης και για τα δύο κύματα φωτός. Επίσης το μέγιστο της ταλάντωσης για το ένα κύμα και το μέγιστο για το άλλο συμβαίνουν ην ίδια χρονική στιγμή. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι δυνατή η αλληλεπίδραση των δύο κυμάτων, θετική ή αρνητική.

Στο διπλανό σχήμα έχουμε ένα παράδειγμα αρνητικής συμβολής. Το αποτέλεσμα είναι μια νέα κύμασνη με πλάτος ίσο με το άθροισμα των πλατών των δύο κυμάτων. Στο κάτω μέρος του σχήματος έχουμε αρνητική συμβολή. Επειδή το μέγιστο του ενός κύματος χρονικά συμπίπτει με το ελάχιστο του άλλου, το πλάτος του τελικού κύματος θα είναι η διαφορά των πλατών των δύο συμβαλλόντων κυμάτων. Η ένταση του φωτός σε αυτήν την περίπτωση μειώνεται.